Το Διδυμότειχο ενοποιεί τους αρχαιολογικούς του χώρους

Σκοπός του έργου να δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα συνδέει εμβληματικά τοπόσημα του Διδυμοτείχου. Το έργο θα κοστίσει 1.2 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο του Δήμου Διδυμοτείχου για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης του Διδυμοτείχου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο αναπλάσεων, αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων και σήμανσης για τη βελτίωση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας σε κεντρικές και πολυσύχναστες συνοικίες της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα συνδέει εμβληματικά τοπόσημα του Διδυμοτείχου:

  • τις Καλιόπορτες, τον Πύργο Βασιλοπούλας – Μπαρουταποθήκη, το Παλιό Ρολόι, τη Φυλακή Καρόλου, τα Υπόσκαφα, τους Ναούς Σωτήρος Χριστού και Αγίου Αθανασίου, την Αγία Μαρίνα και το Πεντάζωνο στο λόφο του Καλέ
  • την Πλωτινόπολη και την Αγία Πέτρα
  • το Τέμενος Βαγιαζήτ, τα Λουτρά Ουρούτς Πασά και την Πυροστιά
  • το Βυζαντινό Μουσείο, το Στρατιωτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Θρακικών Ερευνών.

Το συνολικό μήκος των αναπλάσεων θα ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο και θα περιλαμβάνει την οδό Δημοκρατίας, την πλατεία Γεωργίου Ροκίδη, τμήμα της οδού Πατριάρχου Διονυσίου και της οδού Ορφέως καθώς και τμήματα των οδών Διοικητηρίου και Βασιλέως Γεωργίου.

Με τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, η πόλη του Διδυμοτείχου εντάσσεται ως ενιαίος χώρος ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, την οποία δημιουργεί η Περιφέρεια μέσω της αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, του Χρήστου Ράπτη, 17/6/2021}