Τα συμπεράσματα από την σύσκεψη των παραγωγικών φορέων στο ΕΒΕ Ξάνθης

Κ. Κουρτίδης: «Να βάλουμε στο παιχνίδι και την κοινωνία της Ξάνθης» - Δ. Γαλανόπουλος: «Πρώτη φορά κλήθηκα επίσημα – Άτοπος ο κ. Δημαρχόπουλος»

Παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων και αρχών κλήθηκαν και παραβρέθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, προκειμένου να συζητηθούν εκ νέου όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στο «πλήγμα» που δέχεται αυτή την στιγμή η στοχοποιημένη από πολλούς, Ξάνθη.

Πλήγμα, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των Ξανθιωτών ως «λεπρούς» από την υπόλοιπη επικράτεια και μετράει μεγάλες οικονομικές «πληγές» των επιχειρηματιών όλων των επαγγελματικών κλάδων.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ξάνθης της συμπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης και Δημήτρης Γαλανόπουλος, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην σύσκεψη και τοποθετήθηκαν επί των ζητημάτων που απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία.

«ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Κουρτίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «πάντα μια πρωτοβουλία εμπνέει και βοηθά. Ορισμένοι παραγωγικοί φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία και έστειλαν τις δικές τους προτάσεις αλλά είναι ευκαιρία να υπάρχει μια σύμπνοια, να υπάρχει μια ενότητα και να μπορέσουμε όλοι μαζί – η ισχύς εν τη ενώσει – να προωθήσουμε τα θέματα όλων των παραγωγικών φορέων. Μάλιστα εγώ είχα πει όχι μόνον να τα προωθήσουμε αλλά να βάλουμε στο «παιχνίδι» και την κοινωνία της Ξάνθης . Να δημιουργήσουμε δηλαδή (αυτό ήταν και πρόταση του Δημάρχου Αβδήρων) ένα σποτ ότι αγωνιζόμαστε, ότι πολεμούμε και να κάνουμε την αδυναμία μας, δύναμη και φυσικά να λάβουμε τα υγειονομικά μας μέτρα για να δείξουμε ότι θωρακίζουμε την περιοχή μας με υγειονομικά μέτρα, ώστε όταν αντιμετωπιστεί το θέμα να δείξουμε ότι ήμασταν συνεπείς και μια ισχυρή κοινωνία η οποία στην συνέχεια δια των φορέων της (όποιοι και αν είναι αυτοί) προσπαθεί και ζητά κάτι περισσότερο από την κεντρική διοίκηση γιατί όντως έχουμε δυσφημιστεί ως περιοχή όχι σε επίπεδο ανθρώπων, πολιτισμού και σκέψεων αλλά σε επίπεδο «κορωνοϊού».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ»

«Το αν γίνει κάτι μετά ή πριν, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει ότι βρεθήκαμε όλοι μαζί, είπαμε ότι συμπλέουμε όλοι μαζί και βέβαια σημασία έχει να το συνεχίσουμε όλοι μαζί. Άρα βγάζουμε κάτι στο facebook ως Ξανθιώτες, το διαφημίζουμε ότι αγωνιζόμαστε και το προσωράμε. Το αν έγιναν πριν ή μετά οι ζυμώσεις και οι σκέψεις δεν έχει σημασία για εμας. Θα μπορούσε να γίνει σε μια εβδομάδα από τώρα ή πριν ένα μήνα. Σημασία έχει ότι ενωθήκαμε και ότι βρεθήκαμε όλοι μαζί. Ότι πλέον σκεφτήκαμε πως πολλοί μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Κάποιοι πήραν μεμονωμένα την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, άλλοι πήραν μεμονωμένα την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες. Πλέον όμως όλοι μαζί πήραμε την πρωτοβουλία να το αντιμετωπίσουμε εν τη ενώσει και αυτό είναι καλό. Βέβαια, εγώ είχα πει ότι πρέπει να πάρουμε επαγγελματίες. Πρέπει να πάρουμε έναν υπεύθυνο δημόσιων σχέσεων. Δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά πρωτοβουλία και τα «δομικά υλικά» που έχουμε στην Ξάνθη – γιατί έχουμε μορφωμένα παιδιά – να τα «χρησιμοποιήσουμε» για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας» συνέχισε ο ίδιος. «Τέλος είπα επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προβάλλουμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Τα Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν τόσο καλό και ενημερώνουν, να συστρατευτούν στον αγώνα αυτό με τα κοινωνικά δίκτυα για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό για το οποίο οι άλλοι μας «κατηγορούν» αλλά είμαστε κάτι πολύ καλύτερο, κάτι πιο δυναμικό και κάτι πιο ισχυρό».

«ΚΛΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ – ΑΤΟΠΟΣ Ο Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Γαλανόπουλος επισήμανε ότι «όσον αφορά την προχθεσινή σύσκεψη, θεωρώ ότι ήταν επιτυχής, όπου όπως είπε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν εκλήθησαν και άλλοι φορείς που θα έπρεπε. Θα μπορούσε βέβαια, μετά από αυτό που συνέβη, να γίνει σε μια μεγαλύτερη αίθουσα και να κληθούν και μεγαλύτεροι φορείς και επιχειρηματίες, αν και υπήρχαν εκπρόσωποι από όλους τους χώρους. Θεωρώ όμως ότι ήταν μια σύσκεψη όπου είδα μια σύμπνοια, πλην του κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος κακώς -κατ΄εμέ – βρήκε χώρο για να θέσει κάποια θέματα του δήμου, όπως ακούστηκε και πολυσυζητήθηκε. Θεωρώ ότι ήταν άτοπο στην συγκεκριμένη στιγμή. Εγώ θα πω (όπως είπα και στην ομιλία μου) ότι ήταν η πρώτη πρόσκληση όλο αυτό το διάστημα που είχα κληθεί επισήμως σαν αντιπεριφερειάρχης για να εκθέσω τις απόψεις μου. Δεν κλήθηκα πουθενά αλλού, παρότι θεωρώ ότι έπρεπε. Θεωρώ επίσης ότι έπρεπε να έχει συγκληθεί και πριν από όλα, αυτά που έγιναν το τελευταίο διάστημα, το Συντονιστικό Όργανο της ΠΕ Ξάνθης, διότι όπως γνωρίζουμε όλοι και εκ του νόμου προεδρεύει ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης. Εκεί είμαι μέλος. Θα μπορούσαν να έρθουν και άλλοι φορείς και να συγκληθεί πολύ περισσότερες φορές από ότι έγινε το τελευταίο διάστημα, διότι αυτός είναι ο ρόλος. Συντονιστής είναι ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως προβλέπεται από τον νόμο».

«ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ 25-30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ»

«Το τελευταίο διάστημα βλέπω ότι γίνονται περισσότερες συσκέψεις (δεν θα πω στο τέλος της πανδημίας γιατί όντως δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει). Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα όλα αυτά που γίνονται σήμερα για να υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ όλων και να είμαστε πριν από τα γεγονότα και όχι μετά από αυτά. Νομίζω ότι είναι προς το τέλος όλα αυτά (διότι υπάρχει μια ύφεση και μετά την καραντίνα των 14 ημερών κυρίως στον Εχίνο που έχει πληγεί περισσότερο και η Ξάνθη ακούγεται δυσμενώς πανελλαδικά και παγκοσμίως) . Παρόλα αυτά θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα (και για αυτό έγινε και η σύσκεψη). Η πόλη μας έχει στοχοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματικότητα, δραστηριότητες κ.α)» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «νομίζω πως η Ξάνθη δεν είναι τουριστική περιοχή, όμως έχουμε ένα παζάρι και στο τέλος του καλοκαιριού τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Αν και αυτά εκλείψουν θα είναι πολύ μεγάλο το «βάρος» και οι οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεων. Βλέπουμε ότι υπολειτουργούν και η εστίαση,  τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις γενικότερα, για αυτό και εγω προχθές δήλωσα κατά την ομιλία μου, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και  ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε Εκτελεστική Επιτροπή με την συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών και ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων (25-30 εκατομμύρια). Τα περισσότερα χρήματα λόγω της πανδημίας αφορούν στον Νομό Ξάνθης. Λεπτομέρειες για αυτό που ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα για να δούμε πως και με ποιον τρόπο θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι αρκετά και είναι κάτι πολύ καλό. Νομίζω ότι και οι δήμοι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, διότι και αυτοί έχουν επιχορηγηθεί λόγω της πανδημίας (κυρίως ο Δήμος Ξάνθης)  με αρκετά χρήματα, αλλά και ο Δήμος Μύκης. Θα μπορούσαν και αυτοί να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες για την ανακούφιση της επιχειρηματικότητας αλλά και των μικροπωλητών, των παραγωγών, των αγροτών κλπ».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 24/6/2020}