Προ των πυλών η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων

Ακίνητα: Προς τερματισμό ο γολγοθάς για μεταβιβάσεις

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών της χώρας που για να μεταβιβάσουν και να αγοράσουν παράλληλα ένα ακίνητο θα πρέπει να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ακόμα και σήμερα και παρά τις προσπάθειες της ΑΑΔΕ εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτές έχουν αποτύχει με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι όχι μόνο να σπαταλούν ανθρωποώρες στα γκισέ της εφορίας και των άλλων δημοσίων οργανισμών αλλά και να χαλούν αγοραπωλησίες αφού ο έλεγχος του φακέλου μπορεί να διαρκέσει και δύο μήνες.

Όπως φαίνεται, πρόθεση της πολιτείας είναι να βάλει ένα τέλος στο βασίλειο της “χαρτούρας”, επιχειρώντας η μεταβίβαση ενός ακινήτου να ξεκινάει και να τελειώνει στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς επισκέψεις σε εφορίες, υποθηκοφυλακεία και όπου αλλού χρειάζεται σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ πως η εφαρμογή της ψηφιακής μεταβίβασης ακινήτων θα λειτουργήσει πιλοτικά μετά τον Μάρτιο και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι το 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Όπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο ξεκινάει πιλοτικά και αμέσως μετά το καλοκαίρι που θα έχει γίνει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, το μέτρο θα εφαρμοσθεί καθολικά. 

Με τη νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει, όλα τα δικαιολογητικά (και είναι πολλά) που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου θα τα συλλέγει ηλεκτρονικά ο συμβολαιογράφος μετά από εξουσιοδότηση των δύο πλευρών. Οι αλλαγές που δρομολογούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων αφορούν σε πρώτη φάση τη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος θα συνδέεται και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Στο μεταξύ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στο Βουλή που παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά. 

Ωστόσο, αυτήν τη φορά οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν μία μικρή προσαύξησης επί των οφειλών που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να γλιτώσουν από υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις αναδρομικών δημοτικών τελών και ΤΑΠ που φθάνουν έως και το 200% της αρχικής οφειλής. 

Όπως ανέφερε δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο 38ο διαδικτυακό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών. Επίσης, όπως είπε, θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 1/2/2021}