Προχωρούν τα δύο κατασκευαστικά «γίγας» του ΔΠΘ στην Κομοτηνή

Υπό κατασκευή το νέο κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη – Εντός 2021 ο διαγωνισμός για τις νέες φοιτητικές εστίες – Αναβαθμίζεται ενεργειακά η Παλιά Νομική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα δύο μεγάλα κατασκευαστικά project του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο λόγος για το νέο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης και τις καινούργιες φοιτητικές εστίες 350 ατόμων, με το μεν πρώτο να τελεί υπό κατασκευή, τις δε εστίες να αναμένουν εντός του 2021 τον διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου.

«Εντός χρονοδιαγραμμάτων» το νέο κτίριο

Το υπό κατασκευή κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο θεμελιώθηκε στα τέλη ’19, εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στο υπάρχον κτίριο της Νομικής. Την κατασκευή του έχει αναλάβει η «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» κι έχει συνολικό προϋπολογισμό περί των 20εκ ευρώ. Σε αυτό θα στεγαστούν Τμήματα δύο Σχολών του ΔΠΘ, δηλαδή της Σχολής Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών, Οικονομικών Σπουδών. Η πρώτη Σχολή στεγάζεται μέχρι στιγμής διάσπαρτα στην Πανεπιστημιούπολη και στην Παλιά Νομική, ενώ η δεύτερη στεγάζεται στην Παλιά Νομική.

Το εάν η κατασκευή νέου κτιρίου θα «απελευθερώσει» ή όχι, με τα χρόνια, το κτίριο της Παλιάς Νομικής, προς παράδοσή του στον Δήμο Κομοτηνής, έχει αποτελέσει στο πρόσφατο παρελθόν σημείο τριβής μεταξύ Πρυτανείας ΔΠΘ και Δημοτικής Αρχής Κομοτηνής. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του κτιρίου είναι μέχρι τα τέλη του 2023, εκτός απροόπτου, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης.

«Η κατασκευή συνεχίζεται, είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, είχαμε μία μικρή καθυστέρηση λόγω covid και χειμώνα. Δεν έχουμε καμία απολύτως ανησυχία», δήλωσε σχετικά ο αντιπρύτανης Οικονομικής των ΔΠΘ Φώτης Μάρης.

Προχωρούν οι νέες εστίες

Μέσω Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα αναγερθούν τα επόμενα χρόνια νέες φοιτητικές εστίες στις Πανεπιστημιουπόλεις Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, αλλά και συνοδευτικές υποδομές και στις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις του ΔΠΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη).

Συγκεκριμένα, το έργο συνολικού προϋπολογισμού περί των 135εκ. ευρώ με ΦΠΑ περιλαμβάνει:

  • Στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, νέου εστιατορίου σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου και λειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων.
  • Στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, νέου εστιατορίου σίτισης.
  • Στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης κατασκευή ερευνητικού κέντρου αριστείας.

Σύμφωνα με τον κο Μάρη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και πλέον συνεχίζουν έξι τεχνικές εταιρίες που διεκδικούν το έργο. Στη δεύτερη φάση, την οποία υπολογίζει «εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους», οι υποψήφιοι ανάδοχοι οφείλουν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, από τις οποίες θα γίνει η επιλογή. «Στόχος είναι κάπου στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 -αν δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις- να έχουμε τον ανάδοχο», εκτιμά ο αντιπρύτανης, ο οποίος κατέγραψε τι περιλαμβάνει το έργο, ενώ γνωστοποίησε πως στον σχεδιασμό της πρυτανικής αρχής είναι η λέσχη σίτισης της Παλιάς Νομικής να μεταφερθεί στο νέο χώρο.

Επικουρικά, το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου κατασκευής δικτύου μονοπατιών – πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα δίκτυο συνολικού μήκους περί των 3,5 χιλιομέτρων, με σύγχρονες προδιαγραφές.

Ενίσχυση των αθλητικών υποδομών

Συγχρόνως, «εδώ κι έξι μήνες» σύμφωνα με τον κο Μάρη, «τρέχει ο χρόνος» για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκπαίδευσης κι άθλησης στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Οι σχεδιαζόμενοι χώροι θα βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη, με στόχο να στεγάσουν αθλήματα που μέχρι στιγμής είτε στεγάζονται στη Μεταλλουργική είτε δεν έχουν ειδικό χώρο, όπως για παράδειγμα η ρυθμική γυμναστική κι ο κλειστός στίβος. Και γι’ αυτές τις υποδομές αναμένεται να προβλεφθεί χρήση και για τους δημότες, όπως για παράδειγμα με το κλειστό κολυμβητήριο. Στόχος είναι η άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου, μετά την εκπόνηση της οριστικής μελέτης.

Ενεργειακή αναβάθμιση Παλιάς Νομικής

Με καθυστέρηση ως προς το ένα σκέλος του, λόγω covid, προχωράει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των πανεπιστημιακών κτιρίων στην Π. Τσαλδάρη (δηλαδή τα κτίρια της Παλιάς Νομικής) και η προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων.

Ως προς το δεύτερο σκέλος ήρθε νωρίτερα η έγκριση και προχωράει προς την προμήθεια των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, ενώ ως προς το πρώτο -και βασικό- σκέλος- «έχουμε ολοκληρώσει τη διαβούλευση του έργου κι έχουμε πάρει τις παρατηρήσεις που έγιναν. Περιμένουμε το “ok” για να δημοπρατήσουμε (το έργο ενεργειακής αναβάθμισης) στην Παλιά Νομική». Η καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στις συνθήκες της πανδημίας και στην τηλεργασία που αυτή έχει επιβάλει.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 18/2/2021}