Προβληματίζουν οι απάτες μέσω web-banking. Η Ασφάλεια απέτρεψε άλλη κλοπή από επιχείρηση ξανθιώτη

Σοκ έχει προκαλέσει η κλοπή από τραπεζικό λογαριασμό ενός στρατιωτικού στην Ξάνθη, του ποσού των 22.000 ευρώ από επιτήδειο που υφάρπαξε τους κωδικούς του, το Σάββατο.

Η άτυχη οικογένεια έπεσε θύμα ενός άνδρα που εμφανίστηκε ως αγοραστής για ένα παιδικό καρότσι που πωλούσε μέσω ίντερνετ ο στρατιωτικός και κατάφερε να του κλέψει το πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Όπως, επισημαίνουν οι αρχές, το τέχνασμα είναι αρκετά έξυπνο και οι δράστες χρησιμοποιούν έντονη πειθώ για να αποσπάσουν τους κωδικούς των χρηστών από το web banking τους. Έτσι συνέβη και με τον άτυχο στρατιωτικό.

Απέτρεψαν άλλη απάτη ύψους 12.000 ευρώ

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του xanthi2.gr, πρόσφατα η Ασφάλεια της Ξάνθης εντόπισε και κατάφερε να ακυρώσει αντίστοιχη συναλλαγή που έγινε από λογαριασμό ξανθιώτη επιχειρηματία. Το θετικό για αυτόν ήταν ότι αντιλήφθηκε την απάτη ενός φερόμενου ως πελάτη πολύ έγκαιρα και ειδοποίησε μέσα στα πρώτα λεπτά τις αρχές, με αποτέλεσμα να γλιτώσει ποσό 12.000 ευρώ που του είχαν αποσπάσει.

Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες και διατεθειμένες να ακυρώνουν τέτοιες συναλλαγές, ακόμη και όταν έχουν επιληφθεί οι αστυνομικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό πρέπει να είναι υποψιασμένο και να θυμάται ότι κανένας ποτέ δεν πρέπει να γνωστοποιεί τους κωδικούς των διαδικτυακών του τραπεζικών εφαρμογών, πολύ περισσότερο σε αγνώστους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 23/2/2021}