Πομάκοι Ξάνθης: Είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες

«Τα χωριά μας είναι πομακοχώρια όχι τουρκοχώρια»

Οι Πομάκοι της Θράκης δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα και απαντούν στα όσα ισχυρίστηκε τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας όσο κι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κυβερνητικός εταίρος του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με 17 μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης στον νομό Ξάνθης και έκανε λόγο για «Ελληνόπουλα» και «Πομακοχώρια», κάτι που έφερε αντιδράσεις στην Τουρκία.

Στο απόηχο αυτών των δηλώσεων ο Πολιτιστικός Πομάκων του νομού Ξάνθης κοινοποίησε μέσω της σελίδας του στο facebook μια ανάρτηση της σελίδας Ροδόπη-Πομακοχώρια που αποτελεί απάντηση στον κο Μπαχτσελί και ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες». Η ανάρτηση που απευθύνεται στον κο Μπαχτσελί αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…]Και στην Οργάνη, Μυρτίσκη, Κάρδαμο, Άνω βυρσίνη, Κέχρο  και στο Μέγα και Μικρό Δέρειο, στη Ρούσα πάλι Πομάκοι είμαστε και όχι Τούρκοι και τα χωριά μας τα λένε και πομακοχώρια και όχι τουρκοχώρια.

[…]Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες. […]Τούρκους με το ζόρι και με απειλές δεν μπορείς να μας κάνεις. Να ζήσουν τα περήφανα Πομακοχώρια της Θράκης».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 26/5/2021}