Μόλις 4 νέες πολύτεκνες μητέρες το 2018 στο νομό Ροδόπης, έναντι 60 στο παρελθόν

“Κάποτε στο νομό μας 60 – 70 μητέρες ανά έτος γινόταν πολύτεκνες, φέτος μόλις 4…” – Τιμήθηκαν τέσσερις γυναίκες και μητέρες οι Άννα Αρβανιτίδου, Βιολέτα Βατιάνη, Κατερίνα Μπασδάνη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που κατά το 2018 απόκτησαν τέταρτο παιδί

Μόλις 4 είναι οι νέες πολύτεκνες μητέρες στο νομό Ροδόπης το 2018, έναντι 60 στο παρελθόν. Το δεδομένο αυτό παράθεσε δημόσια η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Αγγελική Τσουκάτου, για να καταδείξει την υπογεννητικότητα στην περιοχή. “Η Ελλάδα μας συρρικνώνεται καθημερινά. Στο νομό μας οι γεννήσεις το 2018 ανήλθαν σε 441, ενώ αντίθετα οι θάνατοι έφτασαν τους 1.369, έχουμε δηλαδή μία γέννηση προς 3,1 θανάτους. Κάποτε στον νομό μας είχαμε 60 – 70 μητέρες ανά έτος που γινόταν πολύτεκνες, φέτος (Σ.Σ. 2018) μόλις 4.

Τις τέσσερις γυναίκες και μητέρες  Άννα Αρβανιτίδου, Βιολέτα Βατιάνη, Κατερίνα Μπασδάνη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που κατά το 2018 απόκτησαν τέταρτο παιδί, τίμησε ο σύλλογος κατά την ετήσια κοπής της βασιλόπιτας στην Κομοτηνή.

Εκεί η πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία της γιατί “δεν δίνονται πλέον κίνητρα στους Έλληνες να δημιουργήσουν οικογένεια, πόσω μάλλον κάνουν περισσότερα παιδιά. Και όχι μόνο αυτά αλλά καταργούνται και οι λίγες ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους. Ένα πρόσφατο δυσμενές μέτρο είναι η κατάργηση ειδικών πινάκων για τους διορισμούς πολύτεκνων οικογενειών. Μόλις με δύο μόρια μοριοδοτείται το κάθε παιδί πολύτεκνης εκπαιδευτικού, ενώ αντίστοιχα με δέκα μόρια μοριοδοτείται το κάθε έτος προϋπηρεσίας αναπληρωτή εκπαιδευτικού”.

Επίσης η κα Τσουκάτου λόγω της εργασίας της στον ΟΑΕΔ Κομοτηνής, παρατήρησε ότι “στα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ οι μήνες ανεργίας μετράνε περισσότερο από τέσσερα και πλέον στόματα που περιμένουν να εργαστεί ο γονιός για να επιβιώσουν”.  

Αναφέρθηκε ακόμη στη σύνταξη πολύτεκνης μάνας που καταργήθηκε από το 2012, στα επιδόματα που αφορούν όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει ειδική κατηγορία για τους πολύτεκνους, όπως και στις μειώσεις σε ΔΕΚΟ όπως πχ ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ που είχαν στο παρελθόν οι πολύτεκνοι ως ελάχιστη στήριξη της πολυμελούς οικογένειας.

Η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ροδόπης δεσμεύτηκε ότι “εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας και τους υπόλοιπους συλλόγους, ώστε η πολιτεία να αντιληφθεί ότι πρέπει να δίνει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες για την απόκτηση πολλών παιδιών και όχι να καταργεί τα λίγα και εναπομείναντα ευνοϊκά μέτρα, γιατί δυστυχώς η υπογεννητικότητα στην χώρα μας έχει καταστεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος, για την επιβίωση του έθνους”. Καταληκτικά ανέφερε ότι “ένας Έλληνας με πολλά παιδιά για να μπορέσει να επιβιώσει θα πρέπει να έχει κάποια προνόμια από το κράτος, να του δίνονται κίνητρα”.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και τα κάνουν πιο αργά

Προς επίρρωση των όσων υποστήριξε η πρόεδρος πολυτέκνων παραθέτουν δεδομένα έρευνας σχετικά με την υπογεννητικότητα στην χώρα μας. Η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μία νέα έρευνα που καταγράφει την εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, αναλύει τις οικογενειακές πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων. Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Ερευνών Διονύση Μπαλούρδο. Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 από 28,8 το 2008).

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη. Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών. Στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν παιδί. Στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 1965 το ποσοστό ήταν 16,3%.

Η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της γονιμότητας και τη στήριξη της οικογένειας, οι οποίες ταξινομούνται σε τρεις άξονες: Κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών. Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Υποστήριξη της μητρότητας και θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή. Και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: ενίσχυση των επιδομάτων παιδιών από το πρώτο παιδί, καθιέρωση πριμ απόκτησης τέκνου για μητέρες κάτω των 30 ετών (2000 ευρώ ανά παιδί), ενίσχυση των επιδομάτων τοκετού, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποστήριξη των Δήμων για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών παιδικών αλλά και βρεφοκομικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών, εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων (εκπαιδευμένες γυναίκες που φυλάσσουν στο σπίτι τους 4-5 παιδιά), δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή (στα πρότυπα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους), το οποίο θα υπάγεται στον Πρόεδρο της Βουλής και θα παρακολουθεί τη δημογραφική κατάσταση της χώρας, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 29/1/2019}