Μικρότερη η παραγωγή στα πασχαλινά τσουρέκια φέτος – Κρατούν τα έθιμα της «Κόκκινης Πέμπτης» και οι νέοι Ξανθιώτες

«Τσιμπάνε» αλλά χωρίς μεγάλες μεταπτώσεις οι τιμές στα αρτοποιεία – Φθηνότερα ο…κόπος της νοικοκυράς – Μ. Μαλλιαρουδάκη και Δ. Τσόχας, μιλούν στην «Θ»

«Μυρωδιά» από τα φρεσκοψημένα πασχαλινά τσουρέκια, έχουν αποκτήσει ήδη τα αρτοποιεία της γειτονιάς στην Ξάνθη, αν και οι «φουρνάρηδες» έχουν αποφασίσει να παράξουν συγκρατημένες ποσότητες, δεδομένης και της ελαφρώς «τσιμπημένης» – λόγων των γενικότερων ανατιμήσεων – τιμής τους φέτος.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και νεότεροι σε ηλικία Ξανθιώτες, τηρούν την παράδοση των κόκκινων αυγών που θα κληθούν να βάψουν την… «Κόκκινη Πέμπτη», ενώ φαίνεται πιο οικονομική η παρασκευή του τσουρεκιού στο…σπίτι, από τις χρυσοχέρες Ξανθιώτισσες.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ», στο οποίο μιλούν  το μέλος Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης και υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη και ο ιδιοκτήτης του Ξανθιώτικου μάρκετ «ΚΡΕΤΥΑ» κ. Δημήτρης Τσόχας.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ – «ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ» ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αναλυτικότερα η κ. Μαλλιαρουδάκη, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Σίγουρα οι ποσότητες φέτος θα είναι λιγότερες, γιατί τα πάντα είναι λιγότερα (όπως και το ψωμί). Οπότε θα είμαστε πιο συγκρατημένοι με δεδομένο ότι θα υπάρχουν και κάποιες αυξήσεις, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για περσινές τιμές. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, οπότε όλα θα είναι συγκρατημένα. Βέβαια, η ανατίμηση θα είναι η μικρότερη δυνατή, αλλά θα υπάρχει. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση από το περασμένο Σαββατοκύριακο, διότι κάποιοι πήγαν σε νονές και νονούς σε άλλη πόλη, αλλά από την Μ. Τετάρτη θα είναι περισσότερα.

Πέρα από το παραδοσιακό τσουρέκι, υπάρχουν και οι παραλλαγές (γεμιστά, με επικαλύψεις κλπ) αλλά και αυτές οι ποσότητες θα είναι συγκρατημένες. Θα κοπεί μέρος της παραγωγής σε όλα φέτος. Οι ανατιμήσεις, θα είναι ίδιες, αναλογικά με το ψωμί. Δεν θα υπάρχουν μεγάλες μεταπτώσεις. Όλοι οι συνάδελφοι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν παρόμοιες τιμές.

Ας είμαστε αισιόδοξοι. Ούτως ή άλλως, είμαστε όλοι πολύ «πιεσμένοι». Ας μην χάσουμε όμως την θετική μας ενέργεια για να μπορέσουμε να παλέψουμε ο,τι μας έρχεται (γιατί δεν είναι λίγα αυτά που αντιμετωπίζουμε).

«ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ» ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΣΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ – Η ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ…«ΜΥΣΤΙΚΟ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν σήμερα οι περισσότερες νοικοκυρές φτιάχνουν με τα χεράκια τους τα πασχαλινά τσουρέκια ή αν προτιμούν τα έτοιμα αλλά και ποιο είναι το «μυστικό» για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, η κ. Μαλλιαρουδάκη, απαντά:

Είναι μοιρασμένο αυτό. Υπάρχουν κάποιες νοικοκυρές που φτιάχνουν μόνες τους τα τσουρέκια (ίσως φέτος το κάνουν και περισσότερες, γιατί θα είναι και πιο οικονομικό) ή για να μυρίσει το σπίτι τους και να χαρούν τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και αυτές που αγοράζουν.

Το μυστικό, είναι η μέση θερμοκρασία (ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο). Δεν χρειάζεται άγχος. Χρειάζεται μόνον υπομονή.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ – ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ

Από την πλευρά του ο κ. Τσόχας επισήμανε ότι:

Στα άλευρα είναι μικρή η αύξηση (όχι αυτή που υπάρχει στην γενική κατάσταση) για την νοικοκυρά που θα φτιάξει μόνη το τσουρέκι της. Το ίδιο ισχύει και στα καρυκεύματα, στο βούτυρο κλπ, αλλά φέτος το τσουρέκι δεν θα έχει και μεγάλη διαφορά (για την νοικοκυρά). Αναφορικά με τα αυγά, οι Ξανθιώτες τηρούν το έθιμο (τους προτρέπουμε και εμείς, το προσπαθούν και οι ίδιοι) ενώ το χαρμόσυνο είναι ότι υπάρχει και νέος κόσμος που το τηρεί. Κάτι για το οποίο χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Οι τιμές έχουν ανεπαίσθητες διαφορές στο αυγό, στην βαφή κλπ. Είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/4/2022}