Κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών κατ’ οίκον τον τελευταίο μήνα στη Ροδόπη

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που διενήργησαν την πρώτη δόση εμβολιασμού, ασθενείς με βαριά νοσήματα και βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό

Αύξηση των εμβολιασμών τον τελευταίο μήνα, διαπιστώνει η ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου που διενεργεί κατ’ οίκον εμβολιασμούς στο Νομό Ροδόπης. «Αυξήθηκαν σε τέτοιο σημείο που με την υπάρχουσα δομή μας δυσκολευτήκαμε να ανταποκριθούμε» είπε χαρακτηριστικά η ιατρός μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη. 

Πρόκειται για ανθρώπους που διενήργησαν την πρώτη δόση εμβολιασμού, ασθενείς με βαριά νοσήματα, όπως άνοια ή εγκεφαλικά και βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακριβώς λόγω της ασθένειάς τους και δεν είχαν επαφή με πολλούς ανθρώπους πέραν των ανθρώπων της οικογένειας ή ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους στο σπίτι. Ο φόβος λόγω της επιβαρυμένης υγείας και των πιθανών παρενεργειών από το εμβόλιο κρατούσε μακριά από τον εμβολιασμό αυτούς τους ασθενείς, δεν υπήρχε θέμα άρνησης, για αρκετούς δεν υπήρχε καν θέμα άποψης για τη διενέργεια ή μη του εμβολίου, σύμφωνα με την κα Ελευθεριάδου. 

Η Βούλα Ελευθεριάδου είναι μια εκ των δύο ιδιωτών γιατρών στην περιοχή μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον του Υπουργείου Υγείας. Από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα έχει διενεργήσει εκατοντάδες εμβολιασμούς σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να επισκεφθούν για λόγους υγείας ή άλλους τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Προβλήματα στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Η ιατρός μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος ανέδειξε και ένα ακόμη ζήτημα που σχετίζεται με την πανδημία και συγκεκριμένα το πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας στην προσπάθεια πιστοποίησης της νόσησής τους.

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, όταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του. Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

  • όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson
  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19
  • από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Όμως η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορωνοϊό αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το παραπάνω θέμα έθιξε η κα Ελευθεριάδου, ενώ σχετικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως σύντομα θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 20/1/2022}