Καταδικασμένα να «σαπίσουν» στον χρόνο τα εργοστάσια ΣΕΒΑΘ και ΕΒΖ

Καταδικασμένα να «σαπίσουν» στον χρόνο, με καμιά προοπτική επαναλειτουργίας τους, είναι οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΣΕΒΑΘ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη. Πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις οι οποίες έχουν περιέλθει στην τράπεζα «Πειραιώς», όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, με αφορμή έρευνα της εφημερίδας μας για τις εκτάσεις των δυο άλλοτε «πνευμόνων» οικονομίας και ζωής του τόπου μας, που παραμένουν «κουφάρια».
Κ. Ζαγναφέρης: «Στην ιδιοκτησία της Πειραιώς οι περιουσίες – Καμία προοπτική με την υπάρχουσα κατάσταση – Τεράστια η γραφειοκρατία»
Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης, ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι ««τα ακίνητα έχουν περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς. Με αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχει καμία προοπτική επαναλειτουργίας. Πρώτα από όλα, τεχνολογικώς και μόνον, αυτά τα εργοστάσια έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενο αιώνα. Χώρια οι δεσμεύσεις που υπάρχουν λόγω υποθηκών και χρεών. Η μόνη αξία της ΣΕΒΑΘ, είναι η αξία που έχει καθαρά ως οικόπεδο. Και αν κατεδαφιστεί η ΣΕΒΑΘ και πωληθεί χωρίς τέλη και «βάρη» μπορεί να βρεθεί επενδυτής για κάτι καινούριο, με νέες εγκαταστάσεις, με νέο τρόπο λειτουργίας. Στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση, δεν υπάρχει καμία προοπτική και όποιος λέει άλλα, μάλλον είναι στον «κόσμο» του. Η δε «Ζάχαρη» είναι ακόμη πιο παλιά. Κτίσθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ΄60. Είναι δέκα χρόνια παλαιότερη από την ΣΕΒΑΘ, ενώ ο τρόπος λειτουργίας με τον οποίο έβγαζε την ζάχαρη, δεν χρησιμοποιείται πουθενά, εάν πούμε ότι θα γίνει και πάλι ζαχαρουργείο. Η περιουσία είναι ό,τι υπάρχει ως προς ακίνητο ή ό,τι μένει ως σκραπ. Τίποτε άλλο. Και τα δύο ανήκουν στην «Πειραιώς». Μόνο ως οικόπεδα έχουν αξία και της ΕΒΖ όχι και τόσο. Επίσης θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία. Με το υπάρχον νομικό «πλαίσιο» και με τους υπάρχοντες δημόσιους λειτουργούς, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 12/10/2019}