Κατάλευκα τοπία και σύντομη επίλυση μικρο-προβλημάτων από την «Μήδεια» στον Ν. Ξάνθης

Συνεχίζουν σε επιφυλακή Αντιπεριφέρεια, Δήμος Ξάνθης και ΔΕΥΑΞ, για τις πολικές θερμοκρασίες που επέρχονται… – Ν. Ευφραιμίδης, Γ. Ζερενίδης και Ιππ. Καμαρίδης, μιλούν στην «Θ»

Μπορεί η «Μήδεια» να έφερε μαζί της ένα υπέροχο λευκό «πέπλο» που κάλυψε τα όμορφα τοπία του Νομού Ξάνθης, ωστόσο ως έντονο καιρικό φαινόμενο, δημιούργησε και κάποια μικροπροβλήματα – ευτυχώς – σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τα οποία όμως επιλύθηκαν άμεσα, χάρις στην εγρήγορση των εμπλεκόμενων φορέων, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς ακολουθούν πολικές θερμοκρασίες για την Ξάνθη τις επόμενες ημέρες. Αυτά αναφέρουν εξηγούν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, οι οποίοι μιλούν για τις επεμβάσεις που χρειάστηκαν κατά την… επέλαση του χιονιά στην περιοχή μας.
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
Ειδικότερα ο κ. Ευφραιμίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:
Ήταν μια δύσκολη συγκυρία, όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αντιμετωπίσθηκαν όλα. Όλοι οι δρόμοι όσον αφορά το Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο της ενότητας, είναι ανοικτοί και από χθες το βράδυ. Είναι τρεις κάτοικοι αποκλεισμένοι στο χωριό Ίμερα, όπου στείλαμε μηχάνημα για να τους απεγκλωβίσει, γιατί δεν μπορεί ο Δήμος Τοπείρου. Επιπλέον έμειναν χθες εγκλωβισμένοι οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών Διάσπαρτο και Κοττάνη, όμως σήμερα το πρωί στείλαμε μηχάνημα και γκρέιντερ, ώστε να γίνει ο απεγκλωβισμός. Όσον αφορά στην Εθνική Οδό Ξάνθης – όρια Παρανεστίου είναι ανοικτή και δεν χρειάζεται αλυσίδες. Αυτό το λέω καθώς οι συμπολίτες μας μετακινούνται για να κάνουν εμβόλια. Μόνον στο εθνικό δίκτυο προς Εχίνο, υπάρχουν κάποια σημεία με πάγο και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς. Επίσης, προσοχή χρειάζεται και στο ύψος του Σουνίου, προς Ίασμο όπως και στο Πόρτο Λάγος όπου από τα ανεμοσούρια υπάρχουν παγωμένα σημεία. Έχουμε ρίξει αλάτι σε όλους αυτούς τους δρόμους και θα ρίξουμε ξανά και μετά το μεσημέρι αλλά και αύριο το πρωί. Με λίγη προσοχή, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Όσα προβλήματα είχαμε ήταν αντιμετωπίσιμα. Ήμασταν σε επαγρύπνιση από χθες το βράδυ. Στις 5.00 το πρωί ξεκίνησαν τα μηχανήματα τον «απεγκλωβισμό», όπου επισημάνθηκαν κάποια προβλήματα, αλλά δεν απαιτείται πουθενά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης τόνισε ότι:
Τώρα θα έχουμε παγετό. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και θα ρίχνουμε αλάτι κάθε πρωί όπου χρειάζεται (από νωρίς το πρωί) καθώς και το απόγευμα. Βέβαια και το πολύ αλάτι δεν κάνει πάντα καλό. Συνεχίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έχουμε επίσης τρεις αλατιέρες. Μια στα πεδινά σημεία όπου απαιτείται, μια στον Δήμο Μύκης και μια στην Δ. Ε Σταυρούπολης.
Νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, ήμασταν πολύ συντονισμένοι, συνεργαστήκαμε αρκετές φορές και με τον Δήμο Μύκης και τους βοηθήσαμε – μπορώ να πω – σε κάποια σημεία όπου δεν μπορούσαν να επέμβουν, όπως με το γκρέιντερ και το JCB που βάλαμε, ανοίγοντας το μητρώο της Πολιτικής Προστασίας. Ο κόσμος θα πρέπει βέβαια να δείξει και πάλι προσοχή, ώστε να αποφευχθεί κάθε κακό.
ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ, ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Από την πλευρά του ο κ. Ζερενίδης επισήμανε ότι:
Από το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18.00 ξεκίνησε στην περιοχή της Ξάνθης η εκδήλωση του επικίνδυνου φαινομένου με έναν συνδυασμό χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης ήταν έξω και έριχνε αλάτι στους δρόμους και όταν ήδη άρχισε να «πιάνει» ο χιόνι στους δρόμους, βγάλαμε και μηχανήματα ώστε να γίνει ο αποχιονισμός.
Η Πολιτική Προστασία, πέτυχε στο 100% τον στόχο της, που είναι η προστασία των περιουσιών και των ανθρώπινων ζωών, όταν εκδηλώνονται επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα. Είχαμε μηχανήματα τόσο για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο όσο και για το Ψυχολογικό Κέντρο αλλά και κάποιες κοινωνικές δομές, στις οδεύσεις και μέσα στους χώρους ώστε να υπάρχει ασφαλής διέλευση για οποιοδήποτε περιστατικό. Ο Δήμαρχος Ξάνθης και η διοίκηση του δήμου ήταν 24 ώρες το 24ωρο έξω και έλεγχε. Το ίδιο και οι Αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι του Κέντρου και της ΔΕΥΑΞ. Όλη η διοικητική δομή του δήμου ήταν έξω, επέβλεπε τις εργασίες και ήταν κοντά στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας στα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και του «πρασίνου» και της καθαριότητας, εργάστηκε με μεγάλη υπευθυνότητα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά θέλω να πω ένα «ευχαριστώ» ως αντιδήμαρχος στους κ. Δέσποινα Ράπτη, Θανάση Βαρελτζίδη και Ανδρέα Χατζή, που είναι οι υπεύθυνοι του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και μερίμνησαν για να γίνει το Μητρώο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Μηχανημάτων. Μια δράση Πολιτικής Προστασίας η οποία φάνηκε πολύ χρήσιμη και κρίσιμη στην εκδήλωση του φαινομένου, γιατί μπορέσαμε μαζί με τα μηχανήματα του δήμου, να συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας και να περιορίσουμε τις συνέπειες του επικίνδυνου φαινομένου. Αυτό το μητρώο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο Ξάνθης. Δεν υπήρχε και οι άνθρωποι αυτοί μερίμνησαν, έκαναν την σχετική προετοιμασία και όταν μας «βρήκε» το επικίνδυνο φαινόμενο ήμασταν έτοιμοι και ενεργοποιήθηκαν οι πάντες. Αυτό δείχνει και την οργάνωση αλλά και το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουμε εμείς σαν διοίκηση στον δήμο μας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 15/2/2021}