Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έρχεται, η τοπική κοινωνία αντιδρά

Βουλευτές και φορείς ζητούν την έλευση φοιτητών στην πόλη, πλην όμως η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί ήδη

Ένα ακόμη μεγάλο Τμήμα του Δ.Π.Θ. με έδρα την Κομοτηνή, το Οικονομικών Επιστημών,  χθες κοινοποίησε σε φοιτητές και τοπική κοινωνία την απόφασή του να διενεργηθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα το χειμερινό εξάμηνο 2020-21. Το δεύτερο πολυπληθέστερο σε φοιτητές (329 πρωτοετείς), ήρθε να προστεθεί στα Τμήματα Νομικής, Παρευξεινίων, Κοινωνικής Εργασίας, που ήδη έχουν ανακοινώσει πως τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως.

Επίσης χθες, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έκανε γνωστό πως τα πρώτα του μαθήματα ξεκινούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον μέχρι τις 26/10, οπόταν θα επανεξεταστεί ο τρόπος διδασκαλίας. 

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε τη δια ζώσης λειτουργία του, μετά από αρκετές ώρες δουλειάς, προκειμένου να γίνει σωστός συντονισμός. Όλα συντελούν στο ότι στην Κομοτηνή φέτος θα έρθουν φοιτητές μάλλον μόνο από δύο Τμήματα: ΤΕΦΑΑ και Ελληνικής Φιλολογίας. Μετά από τις πιέσεις, ενδέχεται να έρθουν και πρωτοετείς φοιτητές μερικών Τμημάτων.

Οι φορείς ζητούν φοιτητές

Προ των δύο επιπλέον χθεσινών ανακοινώσεων, έγινε γνωστή κοινή επιστολή με αποδέκτη τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, που συνυπογράφουν οι: πρόεδρος Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

«Η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία του Covid-19, που πλήττει τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια κοινότητα όπως και τη χώρα μας, έχει δημιουργήσει πολυδιάστατες παρενέργειες και μια από αυτές αφορά τη λειτουργία φορέων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία μας. Πρωτίστως βέβαια αυτό που ενδιαφέρει όλους μας είναι η υγεία των πολιτών, που είναι πάνω από όλα και είναι αδιαπραγμάτευτη. Βέβαια η Π.Ε. Ροδόπης είναι ‘’καθαρή’’ από κρούσματα για τουλάχιστον 1 μήνα, με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο», αναφέρεται στην επιστολή, με την οποία εκφράζεται το αίτημα για δια ζώσης λειτουργία του πανεπιστημίου, διότι αλλιώς «η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα πλήττονται βάναυσα».

Θυμίζουν οι επαγγελματίες την προσφορά πάσης φύσεως αιθουσών προς το Δ.Π.Θ. για τη δια ζώσης διδασκαλία, ενώ ζητούν το «άνοιγμα» έστω για το πρώτο έτος.

Δια ζώσης μαθήματα ζητούν και οι βουλευτές

Δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου ζήτησαν στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Πανεπιστήμιο (παρούσης της Ντόρας Μπακογιάννη), οι τρεις βουλευτές Ροδόπης.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω όχι ακόμη τη δυσαρέσκεια, αλλά την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, για την απόφαση που πήρε ομόφωνα η Νομική Σχολή, να λειτουργήσει μόνο εξ αποστάσεως», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζητώντας το άνοιγμα έστω για το πρώτο έτος. Χωρίς να κρύψει ότι «η περιοχή ακουμπά σε δύο πυλώνες: στο αγροτικό εισόδημα και στο Πανεπιστήμιο», παραδέχθηκε πως «εμείς οι ίδιοι ως βουλευτές το καλοκαίρι, βγήκαμε και είπαμε να κλείσουν τα σύνορα, να στερηθεί το τουριστικό εισόδημα η περιοχή, για να είναι καθαρή να δεχθεί τους φοιτητές τον Οκτώβριο. Η Κομοτηνή είναι καθαρή, δεν έχει ούτε ένα κρούσμα τον τελευταίο μήνα».

«Να ξανασκεφτούμε» τον τρόπο λειτουργίας, ζήτησε ο Δημήτρης Χαρίτου, σημειώνοντας ότι η Κομοτηνή δεν είναι επιδημιολογικά φορτισμένη περιοχή.  Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο «ακαδημαϊκό/πνευματικό πνεύμονα της τοπικής κοινωνίας, αλλά κι ένα μεγάλο οικονομικό/αναπτυξιακό πυλώνα». Ζήτησε, επίσης, από την κα Μπακογιάννη η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει την δέσμευση της προηγούμενης για έναρξη λειτουργίας εννιά νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ.

«Όλοι οι φορείς έχουν δεσμευτεί να παραχωρήσουν ελεύθερους χώρους για τα μαθήματα», θύμισε ο Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε όλες τις αίθουσες, προκειμένου –με τους κανόνες υγιεινής- να μπορούν οι φοιτητές να έρθουν». Πρόσθεσε, επικουρικά, ότι το επίπεδο σπουδών είναι ποιοτικότερο στη δια ζώσης διδασκαλία.

«Προσπαθούμε» είπε ο πρύτανης

«Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε φοιτητές και στις τέσσερις πόλεις δια ζώσης, ακολουθώντας αυστηρότατα (τα μέτρα)», δήλωσε Αλέξανδρος Πολυχρονίδης μιλώντας για το φλέγον ζήτημα της παρουσίας ή μη φοιτητών στις έδρες του Δ.Π.Θ. για το χειμερινό εξάμηνο. Πλην όμως, η πραγματικότητα είναι δύσκολη για την παρουσία φοιτητών και οι αριθμοί «δείχνουν» ότι η μειοψηφία των φοιτητών θα έρθει τελικά στην περιοχή, τουλάχιστον για το χειμερινό εξάμηνο 2020-21.

Στα λοιπά της συνάντησης, ο πρύτανης ζήτησε από τη Ντόρα Μπακογιάννη την στήριξη της Διακομματικής για την «διεύρυνση» του Πανεπιστημίου, με τη δημιουργία τουλάχιστον ενός νέου Τμήματος σε κάθε έδρα του (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα), καθώς και Τμήματα στο Διδυμότειχο. Προς αυτή την κατεύθυνση «βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας», είπε.

Δείτε εδώ ένα σχετικό Βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του  Διονύση Βοργιά, 29/9/2020}