Η Κομοτηνή στο επίκεντρο της ενέργειας

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι το έργο θα έχει περατωθεί ως τον Ιούνιο – «Θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής» ο IGB στη Ροδόπη, υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας από την Κομοτηνή

Η Κομοτηνή βρίσκεται στο επίκεντρο της ενέργειας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά μεγάλο μέρος του πλανήτη. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μαζί με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισκέφθηκαν χθες 21/03 εργοτάξιο του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) πολύ κοντά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και χαρακτήρισε τον αγωγό ένα «πολύ σημαντικό έργο». Μάλιστα στην επίσκεψη ήταν να παρουσιαστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο πρόσφατα νόσησε με κορωνοϊό.  Βέβαια το ότι ένα τέτοιο βεληνεκούς έργο βρίσκεται στη Ροδόπη δεν επηρεάζει κάπως την τσέπη του καταναλωτή, καθώς θα πληρώνει αναλόγως με το πως διαμορφώνονται οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο έχει φέρει θέσεις εργασίας κυρίως στο κατασκευαστικό του κομμάτι.

Αρχικά, ο κος Πέτκοφ, ο κος Σκρέκας και ο Βούλγαρος ομόλογός του απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια άρχισε η ξενάγηση στο εργοτάξιο και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν το στάδιο των εργασιών, ενώ ενημερώθηκαν και για τεχνικές λεπτομέρειες που διέπουν το συνολικό έργο.

Κ. Πέτκοφ: «Δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δύναμη για την Ελλάδα»

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι δύο πλευρές έκαναν δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ να υπογραμμίζει ότι το έργο «μας δίνει τη διαφοροποίηση που όλοι ελπίζουμε να δούμε».

«Η διαφοροποίηση αυτή», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι «σημαντική τόσο για τη Βουλγαρία ώστε να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό αέριο, το μοναδικό που μπορούμε τώρα να πάρουμε, καθώς και για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δυναμική καθώς ο αγωγός διέρχεται του ελληνικού εδάφους, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη».

Αναφέρθηκε επίσης και στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως ενώ η Βουλγαρία θα εισάγει φυσικό αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό θα μπορεί ταυτόχρονα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αυτή είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος: η κάλυψη των αναγκών μιας χώρας από την άλλη και αντίστροφα, δημιουργώντας «μια κοινή οικονομική περιοχή, όπου θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί, με μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης (σ.σ. στις πηγές ενέργειας), πιο αποτελεσματικοί».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι το έργο θα έχει περατωθεί ως τον Ιούνιο. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι έτσι θα γίνει» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κ. Σκρέκας: «Θα αυξηθεί η γεωπολιτική σημασία της περιοχής»

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε κρίσιμους καιρούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να ασκούν πολλές πιέσεις στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. «Βοηθάει (σ.σ. το έργο) στο να διαφοροποιηθούμε και να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των δύο χωρών μας. Ενισχύει επίσης τη ρευστότητα στη μεταφορά ενέργειας και αυτό πιέζει τις τιμές ενέργειας προς τα κάτω» δήλωσε ο υπουργός.

Χαρακτηριστικά ο κος Σκρέκας τόνισε ως το έργο είναι πολύ σημαντικό αυτήν την χρονική περίοδο, καθώς «έχουμε δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, που έχουν πυροδοτήσει μια τεράστια κρίση και στον ενεργειακό τομέα». 

Ο υπουργός τέλος αναφέρθηκε και στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας Maritsa East 1 (BG)- Νέα Σάντα (EL), επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης «σχεδόν τριπλασιάζει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω  και να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πλεονεκτήματος που έχει η κάθε χώρα».

«Αυτό το έργο είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, επισημαίνοντας πως το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αμοιβαία ανάπτυξη των δύο χωρών και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα τους.  Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), με κατασκευάστρια εταιρεία την AVAX, έχει μήκος 182 χλμ, διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 5 δισ. κυβικά μέτρα. 

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγόρα.

Ο IGB βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του και συγκεκριμένα θα έχει παραδοθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και μεταδίδει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των πρώτων εβδομάδων του καλοκαιριού, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες πιστοποίησης για τον διαχειριστή του αγωγού.

Μελλοντικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για τον εφοδιασμό και με αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 22/3/2022}