Η Αλεξανδρούπολη στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες, Κυριακή, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που πραγματοποιεί την από καιρό ανακοινωθείσα περιοδεία του στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της περιοδείας, είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφτεί σίγουρα την Κρήτη, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενηθεί και στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ανακοίνωση όμως που εξέδωσε το State Department ενόψει της συγκεκριμένης επίσκεψης, γίνεται ευθεία αναφορά στην Αλεξανδρούπολη αφού αναφέρονται τα εξής: «Η DFC πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα και εργάζεται για την υποστήριξη πολλών πρότζεκτ στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης»

Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς ανακοίνωσης αναφέρεται: «Είμαστε έτοιμοι (εν. οι Αμερικανοί) να αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας στην Ναυτική Βάση της Σούδας και φυσικά έχουμε διασφαλίσει πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Στο γενικό πνεύμα της ανακοίνωσης πάντως η Ελλάδα εκθειάζεται ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και χαρακτηρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και σημείο-κλειδί σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 28/9/2020}