Ζ.Ράπτη:”Έχει ξεκινήσει Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης & στον Έβρο”

Η πανδημία, ανέδειξε την ανάγκη χρήσης ψηφιακών μέσων για την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν Μονάδες Τηλεψυχιατρικής, ξεκινώντας από τα απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά της χώρας, όπως η Σύμη και το Καστελόριζο, για την εξ αποστάσεως παροχή υποστήριξης, ανέφερε η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη.

«Επίσης, έχει ξεκινήσει η Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος, σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, όπως η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, αλλά και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας, στη Χαλανδρίτσα, τα Καλάβρυτα και στην Ερυμάνθεια.

Στα νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Αντίπαρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Κύθνος, Κίμωλος) λειτουργούν και οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με τη χρηματοδότηση και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Οι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές της ΕΠΑΨΥ παρέχουν, μεταξύ άλλων, συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ατόμων και οικογενειών, ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική παρακολούθηση, καθώς και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και διαγνωστική εκτίμηση.

Από τις Κινητές Μονάδες αυτές έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα 12.000 ενήλικες και 3.000 παιδιά και έφηβοι.

Επίσης, για την υποστήριξη της Τρίτης Ηλικίας λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους φροντιστές τους, ενώ εγκαινιάστηκαν Κοινοτικά Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με Άνοια- Alzheimer στην Αλεξανδρούπολη και στο Ηράκλειο.

Λειτουργεί η Ανοικτή Γραμμή 215-215-2121 για τη δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών/φροντιστών τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 19/6/2022}