«Εικονικοί γάμοι» και… διακίνηση μεταναστών χαλούν την «εικόνα» των συνοριοφυλάκων, αλλά…

Χρ. Γιαλαμάς: «Δυσάρεστα περιστατικά, αλλά δεν μειώνουν τον αγώνα μας για την φύλαξη των συνόρων» – «Ελεγχόμενες οι μεταναστευτικές ροές αυτήν την στιγμή», σημειώνει, επίσης ο Πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου στην «Θ»

Εικονικοί γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης συνοριοφυλάκων για την αποφυγή «δύσκολων» μεταθέσεων από την μια και συλλήψεις συνοριοφυλάκων για… διακίνηση μεταναστών από την άλλη στον Έβρο. Περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα και που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και κριτικές για το σύνολο των ανθρώπων που φυλάνε τα σύνορά μας νυχθημερόν.   Τι επιπτώσεις έχουν όλα τα παραπάνω σε εκείνους που παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» του μεταναστευτικού αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις αναφορικά με την εμπιστοσύνη του κόσμου, γενικότερα προς τους Συνοριακούς Φύλακες; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς

«ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ… ΔΕΝ ‘’ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ’’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Γιαλαμάς, επισήμανε στην «Θ» ότι «σίγουρα δεν είναι ευχάριστα περιστατικά στις τάξεις μας και αυτό με τα σύμφωνα συμβίωσης που είχαμε με τους νέους συναδέλφους αλλά και αυτό – κυρίως – το περιστατικό που από προχθές πραγματικά μας έχει σοκάρει όλους. Όμως, δεν αμαυρώνει και όλον αυτό τον αγώνα που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, για την φύλαξη των συνόρων της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σταθώ στο ότι η τοπική κοινωνία, γενικά έχει «αγκαλιάσει» και έχει αγαπήσει τον θεσμό του συνοριακού φύλακα και συνεχίζει να το κάνει, παρά τα εν λόγω περιστατικά. Δεν νομίζω ότι σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον η τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα. Γιατί οι μάχες που έχουν δοθεί και με την τοπική κοινωνία – κυρίως το 2020 – ήταν πραγματικά «μάχες σώμα με σώμα» για την φύλαξη των συνόρων της χώρας μας. Μπορεί να υπάρχει αυτήν την στιγμή, μια καχυποψία αλλά όλα αυτά τα περιστατικά δεν αμαυρώνουν όλο τον αγώνα που δίνεται εδώ και 25 χρόνια για την συνοριακή φύλαξη. Πριν λίγα χρόνια, μερικοί δεν γνώριζαν καν τι είναι η συνοριακή φύλαξη.

Θεωρώ ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά και πως και το προσωπικό (παλιοί και νέοι), προβληματίζεται.

Το ευχάριστο είναι ότι και με το περιστατικό που είχαμε τώρα, είναι ότι οι νέοι συνάδελφοι προβληματίζονται – και χαίρομαι για αυτό – καθώς στους νέους συναδέλφους πρέπει να δίνουμε τα σωστά εφόδια και «φώτα» για να μπορούν να έχουν τον σωστό επαγγελματισμό και να μην έχουμε τέτοια περιστατικά διαφθοράς. Βέβαια, ας μην γίνουμε δικαστές. Περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή να αποφανθεί η Δικαιοσύνη (αν και σίγουρα το κατηγορητήριο είναι πάρα πολύ βαρύ). Είναι σίγουρα «χαστούκια» και χτυπήματα στο ηθικό μας, τέτοια περιστατικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας «ρίχνουν» και πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε τόσα χρόνια. Δηλαδή την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας»

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ  – ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες συνοριοφύλακες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ αναφορικά με τα περιστατικά των εικονικών γάμων – σύμφωνα με τον κ. Γιαλαμά – δεν υπάρχει κανένα νεότερο.

«ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ, ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ‘’ΠΙΕΣΗ’’ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ»

Αναφορικά με το σημερινό status του μεταναστευτικού στον Έβρο, ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας σημειώνει ότι «αυτήν την στιγμή, οι ροές είναι ελεγχόμενες. Υπάρχει μια σχετική «πίεση» στο κεντρικό κομμάτι του νομού, όμως είναι πλήρως ελεγχόμενη η κατάσταση. Θεωρούμε και με την ενίσχυση που έχουμε τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στόλο οχημάτων, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Το περσινό ήταν πολύ δύσκολο Καλοκαίρι. Μακάρι να μην έχουμε τόσο δύσκολο Καλοκαίρι φέτος. Πέρυσι δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα και αν κληθούμε και φέτος – αν υπάρχει τόσο μεγάλη ροή – θα το ξανακάνουμε. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές –  παρά τα δυσάρεστα αυτά περιστατικά – ότι τα καταφέρνουμε και θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε. Πάντως δεν υπάρχει αυτή η «πίεση»  είχαμε πέρυσι σε όλο το κομμάτι της συνοριογραμμής του Έβρου αλλά και στον ορεινό όγκο (από πλευράς Βουλγαρίας). Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και μακάρι να το διατηρήσουμε και να μην έχουμε τα περσινά νούμερα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 31/5/2023}