Δύο Κομοτηναίοι μαθητές στην Εθνική Ομάδα Φυσικής

Ο λόγος για τον Σπύρο Τερλεμέ και την Φαίδρα Τσολακίδη

Δύο τρίτα… Κομοτηνής περιλάμβανε η φετινή μαθητική Εθνική Ομάδα Φυσικής, που συμμετείχε στον παγκόσμιο ομαδικό διαγωνισμό φυσικής Fyziklani, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Τσεχία. Φέτος, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 13/02 και την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια οι μαθητές Σπύρος Τερλεμές -ως αρχηγός της ομάδας-, Φαίδρα Τσολακίδη και Μενέλαος Ράπτης. Μάλιστα οι δύο πρώτοι είναι Κομοτηναίοι.

Φέτος στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πάνω από 468 ομάδες (δηλαδή συνολικά περί των 2000 μαθητών), ενώ η ελληνική αποστολή κατάφερε να «πλασαριστεί» στις 110 πρώτες θέσεις της πολυπληθέστερης κατηγορίας, δηλαδή αυτής των τριών ατόμων.

Ικανοποίηση των Κομοτηναίων μαθητών

Σε κείμενο που εστάλη στον «Χ» οι Κομοτηναίοι μαθητές Σπύρος Τερλεμές και Φαίδρα Τσολακίδη ευχαρίστησαν για την συνεισφορά της την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, αναφέροντας τα εξής: «Η συνεισφορά της ΕΕΦ (Ένωση Ελλήνων Φυσικών) και ιδιαίτερα του μέλους/καθηγητή φυσικής/εκπρoσώπου πολλών διεθνών διαγωνισμών, Απόστολου Μιχαλούδη, είναι τεράστια. Χωρίς την ΕΕΦ η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε μέρος σε αυτούς τους διαγωνισμούς, ούτε θα προωθούνταν τόσο πολύ η φυσική».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Τερλεμέ η θέση στην οποία τερμάτισαν ήταν «πάρα πολύ καλή λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ισοβαθμίες», συμπληρώνοντας πως αυτή καταγράφηκε «σε έναν πάρα πολύ δύσκολο και από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς φυσικής στον κόσμο».

Όσο για τον διαγωνισμό καθ’ εαυτό, δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς κάλυπτε ευρύ φάσμα της επιστήμης της Φυσικής, ενώ για την επίλυση των προβλημάτων -εκτός από συνεργασία- απαιτούνταν και γνώσεις Φυσικής πανεπιστημιακού επιπέδου. Η ελληνική αποστολή, πάντως, κατόρθωσε στον χρόνο που της δόθηκε να επιλύσει συνολικά 12 προβλήματα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/2/2021}