Αυτό είναι το ISOBOX κατά του παραεμπορίου

Έξι χρόνια… για ένα προκάτ κτίσμα

Αυτοψία στο σημείο εγκατάστασης και λειτουργίας σταθερού σημείου ελέγχου οχημάτων που εισέρχονται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, στον κάθετο οδικό άξονα Νυμφαία – Μακάζα, πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Με την αποπεράτωση προβλεπόμενων τεχνικών παρεμβάσεων, προχώρησε η εγκατάσταση οικίσκου τύπου ISOBOX, ενώ προς ολοκλήρωση βαίνουν τεχνικές εργασίες που θα το καταστήσουν λειτουργικό προκειμένου να δοθεί σε χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την εξαγγελία του έργου είχε καταγράψει αποκλειστικά ο «Χ» με δήλωση του γ.γ. Εμπορίου, ωστόσο το έργο άργησε χαρακτηριστικά λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ΠΕ Ροδόπης «η τοποθέτηση του ISOBOX θα χρησιμεύει ως σημείο ελέγχου με τα αρμόδια όργανα ελέγχου να διενεργούν νόμιμους και προβλεπόμενους ελέγχους προς κύριο στόχο την πάταξη του παραεμπόριου». Από θέσης του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης δήλωσε: «Οι συνέπειες του Παραεμπορίου είναι πολυδιάστατες και αλληλένδετες με την οικονομία της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα! Για τον λόγο αυτό, ήταν από την αρχή σαν στόχος πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας! Λειτουργήσαμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουμε και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ικανοποιητικό, με την αναμονή για την άμεση λειτουργία του».

Έξι χρόνια για ένα προκάτ

Η εξέλιξη είναι εν μέρει θετική για την περιοχή, καθώς η κατασκευή και τοποθέτηση μίας στοιχειώδους υποδομής ήταν πάγιο και διαχρονικό αίτημα επαγγελματιών του τόπου, καθώς μέσω του κάθετου άξονα οργιάζει το παραεμπόριο. Διαχρονικά ο «Χ» με αυτοψίες του έχει καταγράψει τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναγκαστικά γίνονταν στην ‘αλάνα’ 50 μέτρα εντός του ελληνικού εδάφους. Την ίδια ώρα, οι Βούλγαροι αστυνομικοί έχουν αναπτυγμένες τέτοιες υποδομές εδώ και χρόνια.

Βεβαίως, το ISOBOX από μόνο του δεν είναι ένα πλήρες και επαρκές «όπλο» κατά του παραεμπορίου. Αυτό που αναμένουμε να δούμε τώρα είναι εάν θα υπάρξει και στελέχωση της Αστυνομικής Δύναμης. Άλλωστε, με έγγραφά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης έχει καυτηριάσει την υποστελέχωση σε κάθε επίπεδο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 9/9/2020}