Αυτά έθεσε η Ροδόπη στον Μαργαρίτη Σχοινά

Χωρίς όμως να λάβουν κάποια δέσμευση

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομοτηνή, ο ίδιος ήρθε σε επαφή με πολλούς φορείς του τόπου, καθώς πλήθος εκπροσώπων έδωσε το παρόν στην ομιλία του στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής. Συμμετείχε όμως και σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. 

Έτσι είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα της περιοχής και να του θέσουν οι φορείς προτάσεις, λύσεις και διάφορα άλλα ζητήματα.

Συμβολή Σχοινά, ώστε να περνούν λεωφορεία από την Νυμφαία ζήτησε ο Στυλιανίδης

Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε στον κο Σχοινά τρία θέματα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Τη στήριξη του κου Σχοινά προκειμένου να θεσπιστούν εκ νέου στη Θράκη ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και ειδικό καθεστώς πχ για το φόρο καυσίμων. Τη συμβολή του προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση για την άδεια διέλευσης από τη Νυμφαία και τουριστικών λεωφορείων. Την εγκατάσταση στην Κομοτηνή μιας Ευρωπαϊκής Δομής εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής».

Κατηγορίες Χαρίτου προς την κυβέρνηση για μη ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κου Σχοινά στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι οι υψηλοί Ευρωπαϊκοί πόροι τόσο του Tαμείου Aνάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ αποτελούν πράγματι μια πρόκληση για την χώρα και γεννούν προσδοκίες  στην κοινωνία. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που τους (τους πόρους) διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση δεν γεννούν αισιοδοξία[…]».

Πρόθεση του Ιλ. Αχμέτ να κρατηθεί ζωντανός ο «πλούτος» της Θράκης

Με την σειρά του ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ στον απόηχο της επίσκεψης μετέφερε πως «ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής,  Μαργαρίτης  Σχοινάς έδωσε με την ομιλία του το περίγραμμα μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής,  ανεκτικής και πολυπολιτισμικής Θράκης,  Αυτόν τον πλούτο θέλουμε να τον κρατήσουμε ζωντανό, πέρα και έξω από εθνικισμούς και μισαλλόδοξες δοξασίες που ναρκοθετούν τις αξίες της Ισονομίας και Ισοπολιτείας και το δημοκρατικό υπόβαθρο στο οποίο έχουν οικοδομοθεί».

Γ. Γκαράνης: «Ο τόπος μας χρειάζεται αναπτυξιακές δομές και όχι δομές μεταναστών»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στον σύντομο χαιρετισμό του στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής είπε χαρακτηριστικά: «η ακριτική γη της Θράκης είναι πολύπαθη και απομακρυσμένη από τα κέντρα αποφάσεων. Σας καλούμε, λοιπόν, να συμβάλλετε με τον βαρύνοντα λόγο σας στην αποτροπή της δημιουργίας δομής μεταναστών στη Θράκη μας».

Στήριξη στην ευρωπαϊκή επιτροπή των τοπικών επιχειρήσεων από τον Αντ. Γραβάνη
Μήνυμα μετέφερε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που ανακήρυξε τον κο Σχοινά επίτιμο μέλος του ΔΣ. Η ανακήρυξη «συμβολίζει την πρόθεση μας ως Διοίκηση, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των τοπικών μας επιχειρήσεων […]», όπως είπε.

Αν. Βαφειάδης: Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων (ΟΕβεΣ) Ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης έκανε γνωστό ότι με τους παραγωγικούς φορείς συζητήθηκαν η ενίσχυση στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ και οι διασυνοριακές πολιτικές της ΕΕ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 8/6/2021}