Έβρος: Ομόθυμο όχι στο άνοιγμα του τελωνείου Καστανεών

Ομοθυμαδόν «όχι» είπαν οι Εβρίτες -τουλάχιστον στα social media- στο ενδεχόμενο «τουριστικό» άνοιγμα του τελωνείου των Καστανεών από την 1η Ιουλίου. Η δήλωση περί ανοίγματος ήρθε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου και προκάλεσε αμέσως ντόμινο αντιδράσεων αρχής γενομένης από τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος διατράνωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό τόσο στα social media, όσο όμως και αρμοδίως.

Εν τω μεταξύ της δήλωσης Πέτσα, είχε προηγηθεί δήλωση Χαρδαλιά, ο οποίος είχε πει ότι τουλάχιστον μέχρι 15 Ιουλίου, η Ελλάδα δεν θα δέχεται τουρίστες από την Τουρκία.

Μερικές ημέρες νωρίτερα -θυμίζουμε- είχαν προηγηθεί τα αιτήματα των σωματείων εστίασης από Έβρο και Ροδόπη περί μη ανοίγματος της διόδου με την Τουρκία τα οποία μάλιστα προωθήθηκαν και κεντρικά, ωστόσο παρέμειναν ασχολίαστα σε πολιτικό επίπεδο.

Οι λόγοι της αντίθεσης στο άνοιγμα των Καστανεών είναι δύο: α) το ενδεχόμενο να υπάρχει εκροή καταναλωτών προς τη γείτονα χώρα με αποτέλεσμα να βαθύνει κι άλλο η κρίση στην οικονομική αγορά και β) η συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και η μεγάλη κρίση που είχε προκαλέσει τον Μάρτιο.

Στον παρονομαστή και των δύο βέβαια μπαίνει ο κορωνοϊός και το γεγονός ότι η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι πολύ ξεκάθαρη.

Όπως και να έχει από την κυβέρνηση διαρρέει το εξής: «με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και πρός τρίτες χώρες, ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, θα οριστικοποιηθεί σημερα μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε.».

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 30/6/2020}