Κομοτηνή

Ανακαλύψαμε τη ντομάτα Άνω Βυρσίνης

Ντομάτα Άνω Βυρσίνης παρουσιάστηκε και μοιράστηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση για τις ντόπιες ποικιλίες που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου στην Κομοτηνή. Από τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η εκδήλωση στο θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Νίκο Δομπάζη δάσκαλο στο 9ο δημοτικό σχολείο και συντονιστή του Πελίτι Κομοτηνής να εξηγεί τις λεπτομέρειες της διανομής και τον γεωπόνο Κώστα Μπούντα να μιλάει για την αξία των ντόπιων ποικιλιών. Επρόκειτο για την 16η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες, που αγκαλιάστηκε για μία ακόμα φορά από τους πολίτες.

Στην ντομάτα Άνω Βυρσίνης που διασώθηκε χάρη στον μουσουλμάνο συμπολίτη μας Αγά Εμίν, αναφέρθηκε ο κος Δομπάζης σημειώνοντας, επίσης, ότι «λίγοι είναι οι πολίτες που κρατούν σπόρους και αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης, να κρατάμε σπόρους. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε σπόρους για εμάς και για τον πλησίον μας». Και μπορεί φέτος οι καιρικές συνθήκες να μην ευνόησαν την ανάπτυξη φυτών όπως η μελιτζάνα και η πιπεριά, ωστόσο η εκδήλωση του Πελίτι είχε σχεδόν όλα τα φυτά που καλλιεργούνται αυτήν την περίοδο σε κήπους, χωράφια και μπαξέδες. 

Νωρίτερα ο Κώστας Μπούντας τόνισε ότι οι εμπορικές ποικιλίες υστερούν σε οργανωτικά χαρακτηριστικά, σε γεύση, άρωμα, περιέχουν έως και 40% περισσότερο νερό από τις εμπορικές και είναι φτωχότερες σε υψηλής διατροφικής αξίας χαρακτηριστικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλλιο και βιταμίνες. Γι’ αυτό πρόσθεσε «επειδή δεν βρίσκουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε στα τρόφιμα, παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής». 

Στην εκδήλωση του Πελίτι που τελούσε υπό την αιγίδα της δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, έγινε διανομή φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.