Έκλεισε επίσημα –για εισερχόμενους τουρίστες- η Νυμφαία

Την ίδια ώρα οι Έλληνες μπορούν κανονικά να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία και να επιστρέψουν!

Από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, απαγορεύεται η είσοδος-έξοδος Βουλγάρων (και λοιπών) τουριστών από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία.

Μάλιστα, το ΦΕΚ που εκδόθηκε με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2020 αναφέρει ότι η απαγόρευση ισχύει… από 1η Ιουλίου 2020, ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε στην πράξη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, με τους τουρίστες να διέρχονται κανονικά.

Δεν μπαίνουν οι Βούλγαροι – Βγαίνουν οι Έλληνες!

Το ΦΕΚ αφορά το χρονικό διάστημα 1/7/2020 έως και τις 15/07/2020 και –για τους Βούλγαρους τουρίστες- αναφέρει τα εξής:

«6. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από τη Βουλγαρία, με την εξαίρεση του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,

β) τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και

γ) την είσοδο προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Τα «παρατράγουδα» της απόφασης

Πολλά είναι τα «παρατράγουδα» πίσω από την απόφαση.

Πρώτον, η απόφαση δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς, Έλληνας μπορεί να πάει στη Βουλγαρία (για αγορές ή τουρισμό) και να επιστρέψει κανονικά στην Ελλάδα. Αυτό συνιστά διπλό –και αναίτιο- πλήγμα στην τοπική οικονομία της Θράκης και μία εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα», καθώς οι Έλληνες μπορεί να γίνουν φορείς του κορωνοϊού στη γείτονα και να τον διασπείρουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Δεύτερον, η απόφαση ελήφθη μεν για υγειονομικούς λόγους, ωστόσο ελήφθη χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είχε δεσμευτεί από την Κομοτηνή, ότι θα τοποθετούνταν κλιμάκια του ΕΟΔΥ από 1η Ιουλίου 2020 σε όλα τα συνορεύοντα σημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μακάζα-Νυμφαία. Ωστόσο, η απουσία κατάλληλης υποδομής, που ο «Χ» χρόνια καταδεικνύει, στάθηκε εμπόδιο.

Τρίτον, η διέλευση Βούλγαρων τουριστών συνεχίζεται κανονικά από τον Προμαχώνα Σερρών, όπου δημιουργούνται τεράστιες ουρές και, άρα, μεγαλύτερος συγχρωτισμός και κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Τέταρτον, εάν τελικά η απαγόρευση ισχύσει μόνο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020, τότε θα μιλάμε –τύποις- για 10ήμερο τουριστικό αποκλεισμό της περιοχής. Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν έχουν εγγυηθεί το μέλλον της Νυμφαίας, άρα οι ακυρώσεις που γίνονται αφορούν και το χρονικό διάστημα μετά τις 15 Ιουλίου.΄

Έκτακτη σύσκεψη Δημάρχων ΑΜΘ

Με δεδομένο ότι το τουριστικό κλείσιμο  της Νυμφαίας επηρεάζει αρνητικά όλους του Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σήμερα Δευτέρα και ώρα 14:00 μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζουν εκτάκτως οι Δήμαρχοι της ΑΜΘ με θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στους συνοριακούς σταθμούς. «Ενώνουμε όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας τις δυνάμεις μας για ανοιχτά σύνορα» είναι το μήνυμα του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη.

Η έκτακτη αυτή περιφερειακή σύσκεψη, έρχεται ως συνέχεια της ευρείας σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας που συγκάλεσε στην Κομοτηνή ο Γ. Γκαράνης (διαβάστε εδώ: https://www.xronos.gr/reportaz/dipla-hameni-i-rodopi-me-toyristiko-kleisimo-tis-nymfaias). 

Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει παραμείνει «βουβή» στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, που έχουν άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/7/2020}